Posielame obratom, máme veci SKLADOM :)

Prírodné materiály, ktoré u nás nájdete

Ak ste zavítali k nám na e-shop, tak zrejme preto, že hľadáte pre svoju rodinu produkty v príjemných zemitých odtieňoch, ale hlavne z prírodných materiálov. Je nám jasné, že pre tých, čo nakupujú prírodné materiály po prvý krát, môže byť ťažké zorientovať sa v nich. Preto vám v dnešnom blogu predstavíme prírodné materiály, ktoré u nás nájdete. A tak trochu vám aj prezradím ako to je momentálne u nás doma a prečo sa mi potvrdilo, že sú práve prírodné materiály skvelou voľbou pre celú rodinu.

 

Dlhá cesta za tým pravým

Ono to (bohužiaľ) nebolo tak, že by sme sa ráno zobudili a vedeli, kde, od koho a v akej kvalite ideme nakupovať materiály na naše produkty. Sami sme museli veľa hľadať, čítať a vzdelávať sa o tom, čo je na našom trhu dostupné, čoho je menej a čo prípadne vôbec.

Našimi rukami prešlo mnoho materiálov. Nájdete u nás produkty z bavlny aj biobavlny. O našom milovanom ľane si môžete prečítať samostatný blog (bude link) a nechýba u nás ani mušelín či merino vlna.

Všetky naše materiály majú certifikáciu OEKO-TEX, čo znamená, že sú zdravotne nezávadné a spĺňajú veľmi prísne kritéria kvality. Ak sa dá, hľadáme aj bio kvalitu. Certifikácia GOTS označuje materiály vyrobené z organických vlákien.

 

Prečo sú prírodné materiály také dobré?

Nie len to, čo si obliekame na seba, by malo spĺňať určité kritéria kvality. Dbať by sme mali aj na prostredie, v ktorom my a naše deti trávime veľa času - a to je doma. Bábätka prespia v prvom roku života vyše 5000 hodín. A kde ten čas trávia? V postieľke, v perinke, v kočíku alebo na rukách rodičov.

Prírodné materiály majú veľa zdravotných výhod. Sú vhodné:

  • pre citlivú pokožku, 
  • pre deti trpiace ekzémami, 
  • pre alergikov, 
  • pre tie deti, čo nemajú radi teplo 
  • aj pre tie, čo spia rady zababušené

 

Práve pri babušení vzniká bežný problém prehrievania dieťatka. Umelé deky, ktoré síce pekne vyzerajú, ale ich zloženie obsahuje syntetické látky, spôsobujú to, že keď bábätko uložíte spinkať a zabalíte ho do takejto syntetickej deky, tak namiesto toho, aby mohla jeho pokožka dýchať, sa jeho telíčko prehrieva a potí.

Bábätká ešte nemajú vyvinutú termoreguláciu a tak sú materiály ako ľan či merino pre ne vhodnou voľbou, pretože ich zahrejú, ale zároveň odvádzajú pot ak je to treba. Oveľa rýchlejšie si tak dieťa zvykne na rôzne teploty a buduje si imunitu.

 

Doma s alergikom

Teraz budem hovoriť čisto z našej skúsenosti. Prednedávnom sme zistili, že jedno z našich detí trpí alergiou na prach a roztoče. Poviete si, že to je bežné, aj my sme to zažívali. Ale vedeli sme, že mu s kašlom a inými reakciami vieme pomôcť práve tým, čo bude doma v izbičke mať.

Aj ja som si našu detskú izbu predstavovala krásne nadekorovanú s vankúšikmi, baldachýnom nad postieľkou a plyšákmi. Avšak realita je taká, že pre alergika je veľmi dôležité, akými materiálmi sa obklopí. 

My sme vsadili na ľan, ktorý okrem všetkých už veľakrát spomenutých výhod je ešte aj antibakteriálny a antistatický materiál - a teda prach sa na ňom neusádza ako na iných materiáloch. V izbičke nám ostali ľanové plachty a obliečky, mantinel v postielke, vankúšik a alergiu máme pod kontrolou.

 

Ak ste doteraz produkty z prírodných materiálov nezaradili do svojej domácej výbavy, tak sme vám dúfam trošku pomohli si urobiť názor a možno vás presvedčili, aby ste ich vyskúšali. Dajte nám vedieť, či doma používate napríklad ľanové obliečky alebo deky z prírodných materiálov a ako sa vám osvedčili.