Posielame obratom, máme veci SKLADOM :)

Správny výber vhodnej deky pre bábätko

V našej ponuke máme veľa zaujímavých produktov. Ale do výbavy pre bábätko patrí jednoznačne niekoľko celkom obyčajných kúskov. Medzi inými je to práve aj deka. A hoci sa môže zdať, že na výbere deky nie je nič zložité, poviem vám, že správny výber vhodnej deky pre bábätko je dôležitý. Najmä pre vás, novorodičov, sme vám v dnešnom blogu chceli ukázať aké typy a materiály diek sú u nás k dispozícii a ako si z nich vybrať tú správnu pre vás a vaše bábätko.

 

Aký materiál zvoliť?

V predchádzajúcom blogu som spomínala prírodné materiály, s ktorými v našej dielničke pracujeme. Ale chcem to prizvukovať opäť - pri výbere vhodnej deky pre bábätko je najdôležitejšie pozerať práve na jej zloženie. Syntetické deky, ktoré možno vyzerajú pohodlne a ulahodia vášmu oku, nie sú vôbec dobrou voľbou pre malého človiečika, ktorý si ešte len začína budovať svoju imunitu. 

 

Bábätká po narodení ešte nemajú vyvinutú termoreguláciu. Výberom syntetickej deky preto môžete veľmi ľahko spôsobiť svojmu bábätku prehrievanie, nadmerné potenie a jeho imunitný systém nebude vedieť dobre reagovať na prirodzený chlad. Druhým faktorom, ktorý nahráva voľbe prírodného materiálu je citlivosť pokožky vašeho dieťatka. Vieme, že dnes okrem bežných alergií pribúdajú stále viac detičkám aj kožné problémy, či rôzne ekzémy. Výber hypoalergénneho materiálu akým je ľan alebo biobavlna môže práve aj s týmto problémom pomôcť.

 

 

Stačí mi jedna deka?

Či už sa vaše bábätko narodí v zime alebo v lete, odporúčam vám mať vždy aspoň dve deky. Jednu tenkú a jednu hrubšiu. 

Podľa toho kedy sa vaše bábätko narodilo zvoľte:

 

  • Na jar odporúčam na chladnejšie dni vonku napr. menčestrovú alebo ľanovú deku s barančekom. Tie zahrejú, ale sú priedušné. Na doma použite napríklad nadýchanú vafľovú deku.
  • Pri vyšších teplotách v lete pomôžu s odvádzaním potu materiály ako ľan. Detičky nebudú priveľmi spotené a tak ich tak ľahko neofúkne. Skvelé na prikrytie doma sú aj mušelínové deky.
  • Ak chodíte radi v lete na dovolenky napríklad aj do hôr alebo v prípade náhleho ochladenia je dobré mať aj deku, ktorá zahreje a v lete je skvelou voľbou ľanová s barančekom.
  • Na leto pripravujeme aj novú limitovanú edíciu 6-vrstvovej mušelínovej deky, ktorá bude dokonalo jemnučká, priedušná a takisto nové letné ľanové deky.
  • Do chladnejšieho počasia a na zimu je určite dobré vybrať si aj merino deku. Ja ju osobne používam do kočíka na dlhé prechádzky ako vrstvu pod bábätko. Samozrejme používam aj fusak, podľa počasia tenší alebo hrubší.
  • Celoročne v chladnejšie dni doma prikrývam ľanovou dekou s barančekom alebo barančekom. Záleží aj od toho ako ste doma zvyknutí v zime kúriť. My máme doma radi sviežejší vzduch a tak radšej používame tieto prikrývky.

 

Celú ponuku našich diek nájdete tu a ak by ste si ich chceli pozrieť naživo, tak 29.4.2023 nás nájdete na Dobrom trhu v Bratislave. Zastavte sa u nás medzi 10:00 až 17:00, budeme sa na vás tešiť.