Posielame obratom, máme veci SKLADOM :)

TOP 4 potrebnosti vo výbave pre novorodenca

Každá budúca mamička sa teší práve na to, ako začne svojmu bábätku vyberať vecičky do výbavy. Ak to ide absolvovať prvýkrát, môže mať množstvo otázok, čo do tej výbavy naozaj potrebuje a čo nie. Inšpirácií, článkov a fotografií hotových výbavičiek je na internete veľmi veľké množstvo.

Moje odporúčanie za nás v RustBaby rodinke sú tieto TOP 4 potrebnosti vo výbave pre novorodenca:

 

Zavinovačka

Je na ňu mnoho názorov. Niekto je úplne proti používaniu, niekto zase striktne za to, aby bolo bábätko stále v zavinovačke. Po dvoch deťoch môžem zo skúsenosti povedať, že je to veľmi individuálne.

Sú bábätká, ktoré zavinovačku nemajú radi, ale to zistí maminka, až keď začne bábätko zavinovať. Sú naopak bábätká, ktoré bez zavinovačky nezaspia. My sme zavinovačku používali do 15 mesiacov (už nie zaviazanú klasicky, ale len obkolesenú okolo telíčka).

Nám veľmi pomáhala pri uspávaní, pretože bábätká po narodení potrebujú veľa kontaktu, najviac kontakt s mamou, ale ak to nie je možné, veľmi im dokáže pomôcť zavinutie. Cítia sa mierne stiesnene, ako to bolo v brušku, sú v teple a nebudia sa na reflex vyhadzovania rúk. 

Keď bábätko zaspí v zavinovačke napríklad na rukách, preloženie do postieľky, kde je hniezdo je ďaleko jednoduchšie a bábätko sa tak ľahko nezobudí.

 

Hniezdo

Hniezdo je naozaj skvelá pomôcka. V prvom rade bezpečnostná, pretože všade kde ho položíte, bude mať bábätko okolo seba mantinel, aby nepadlo napríklad z gauča, postele.

Vďaka hniezdu sa veľmi dobre praktizuje polohovanie bábätka, na čo netreba zabúdať. Jednoduchým opretím bábätka o mantinel raz na jednu stranu a raz na druhú, zabezpečíte bábätku pravidelnú zmenu polohy, aby sa mu pekne tvarovala hlavička.

Bábätko si na hniezdo zvykne a bude to “jeho” priestor, kde bude poznať pachy a kde mu bude útulne. To mu zabezpečí väčší pokoj, aj keď by prišlo do neznámeho prostredia. My sme nosili hniezdo k starým rodičom, bola to naša prenosná postieľka a zaspávanie bolo jednoduchšie.

Hniezdo využijete naozaj dlho, minimálne do roka. Keď bábätko podrastie, stačí rozviazať šnúrky a používate ho ďalej, až do chvíle, keď prestane byť bábätku komfortné v oblasti ramien. Keď mu bude už úzke, je čas hniezdo z postieľky odstrániť, vtedy ho sčasti nahradí mantinel (klasický alebo valec).

 

Mušelínová osuška

Zaužívaný názov plienka jej vôbec nesvedčí, pretože je to jedna z vecí, po ktorej mama siahne cez deň miliónkrát.

Mušelín je veľmi jemná látka, ktorá praním stále viac mäkne. Spôsob, akým je tkaná jej dáva skvelé vlastnosti ako priedušnosť a savosť takže je skvelá ako osuška,  v lete ako letná prikrývka, či  ľahká deka. V lete je skvelá aj na zavinutie bábätka vo veľkých horúčavách. Ocenia ju maminy bábätiek, ktoré grckajú. Používa sa pod hlavičku bábätka kdekoľvek ho položíte, či už kvôli hygiene alebo slinkám. V menšej veľkosti je vhodná ako šatka na krk, vo väčšej ako tienidlo pred silným slnkom na kočík. Jedným slovom multifunkčná.

 

Deka

Výber deky je samostatná kapitola. Je ich na trhu nespočetné množstvo.

Na naše deky som naozaj obzvlášť hrdá, pretože sme dokázali spojiť funkčné materiály s útulnom a krásnom. V ponuke máme niekoľko druhov diek, každá je vhodná na inú situáciu. Je rozdiel, či bábätko zakrývame v lete, či v zime, či v interiéri a či v exteriéri. 

Jedno je však vždy rovnaké, je potrebné myslieť na to, aby deka bábätko neprehriala. Bábätko totižto ešte nemá dobre vyvinutú termoreguláciu a dobre zvolenou dekou pomôžete imunite a bábätku sa bude príjemne spinkať. Základom našich diek sú prírodné materiály ako ľan, biobavlna, bavlnený menčester, či české merino. Ich jedinečnosť z nich robí krásny nadčasový kúsok, praktický a môžem povedať že je to zdravá voľba pre tých najmenších.